14 juni 2015

Bryggdag: utmaningsale

Idag bryggdes det en ale (dumt att kalla det för en IPA med en IBU på 17 enheter)
Receptet är baserat på tärningens utslag. 
Originalreceptet är tänkt till 10 liter men vi ökade lite på volymen så vi fick mer öl med lägre alkohol. 
Initiativtagare till detta är Anders på Humlegodis. Han kallar det för utmaningen. 

Vi på BkB landade med Detta recept:
- 5 kg Maris Otter Pale Ale Malt
- 200g East Kent Golding (EKG) 
- Jäst av engelsk aletyp (safale 04)

Tanken var att få ut ca 15-20 liter på 5-6% abv. 
Vi får se hur det blir med den detaljen.

17,5 liter vört hamnade i alla fall på jäsning och OG landade på 60. Vilket kan göra att ölen hamnar på strax runt 6%. Om den jäser ut som den ska.

En ganska späd historia lär det bli eftersom EKG har låg alfasyra, vår hade 5,3%.. Beräknad IBU blev ca 17.


Det blev en utomhusbryggning idag, den första för min rigg. Så här ser den ut på ett stabilt underlag.


Så här ser det ut bär man mäskar malt. Dvs när man utvinner jäsbart socker ur malten. I dag bara en typ av malt. Maria Otter Extra Pale. Vi använder en medod som heter Brew In A Bag(BIAB). Vi lägger malten i en säck och rör runt tills det blir en jämn gröt.


Efter att malten har legat och dragit i 67grader i ca 60minuter så plockar vi upp säcken med maltgröt i. Efter det häller man hett vatten över kudden så det får rinna igenom maltbädden och laka ur resterande maltsocker ur kudden. Denna process kallas lakning. 

När vi lakat tills grytan är uppe i den volym vi vill ha så ser det ut så här ungefär.
Sen vrider vi upp rattarna på full patte. Och inväntar kokning.


Här myskokar det och vi har lagt i små påsar med humle. Dessa har vi lagt i efter ett schema som vart bestämt sedan tidigare. Dagens humle är East Kent Golding, en brittisk humle som jag aldrig har använt förr.


När det har kokat färdigt så är det dags att kyla med den hemmasnickrade kylspiralen. På bilden syns de små påsarna med humle flyta upp till ytan. Vi kylde ner till ca 25grader.


Här ser vi bryggmästaren för dagen. Som vi ser har det ramlat in ett par öl i magen på honom under åren. Han håller upp en lite humlepåse som får rinna av.


Efter kylning så hälldes allt ner i en jäshink som får bubbla i nån vecka eller så. Det blev ca 17,5 liter.


.... 

Fortsättning följer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar